Muhasebenin Temel Kavramları

Muhasebenin Temel Kavramları
Muhasebenin Temel Kavramları

Muhasebenin Temel Kavramları


1-Sosyal sorumluluk kavramı: Muhasebenin sadece belirli kişi veya grupların değilde tüm toplumun çıkarlarını göz önünde bulundurmasını ifade eder.

2-Kişilik kavramı: İşletmeyi bir kişilik olarak görür, işletmenin bütün işlemlerinin bu kişilik altında yapılmasına olanak sağlar 

3-Süreklilik kavramı: İşletmenin kuruluş aşamasında ve sonrasında sürekliliğinin daima devam edeceği varsayılarak süreklilik kavramı kullanılır.

4-Dönemsellik kavramı: İşletmenin sürekliliği gereği sınırsız kabul edilen ömrünün dönemlere bölünerek işlemlerin bu plan dahilinde yapılmasını ifade eder.

5-Parayla ölçme kavramı:Muhasebesel işlemlerinde ulusal para biriminin kullanılmasını ifade eder. 

6-Maliyet esası kavramı: Varlıkların muhasebeleştirilmesinde elde edinme maliyetlerinin esas alınmasını ifade eder.

7-Tarafsızlık ve belgelendirme kavramı: Muhasebesel işlemlerin gerçeğe uygun olarak ve belgelere dayanarak yapılmasını ifade eder.

8-Tutarlılık kavramı: Muhasebe işlemlerinin birbirini izleyen dönemlerde değiştirilmeden yapılmasını gereğini ifade eder.

9-Tam açıklama kavramı: Mali tabloların, bu tablolardan yararlanacaklara doğru karar verecek biçimde ve anlaşılır olması gerektiğini ifade eder.

10-İhtiyatlılık kavramı: Muhasebesel işlemlerde temkinli ve ihtiyatlı davranılmasını ve işletmenin karşılaşabileceği her türlü risk ve olumsuzlukların göz önüne bulundurulması gerektiğini ifade eder.

11-Önemlilik kavramı: Muhasebe işlemlerinin önemli önemsiz,az çok,büyük küçük ayrımı yapılmadan usulüne uygun bir biçimde yapılmasını ifade eder.

12-Özün önceliği kavramı: Muhasebe işlemlerinin değerlendirilmesinde biçimlerinden çok özlerine bakılması gerektiğini ifade eder. 



etiketler
Muhasebenin Temel Kavramları,
Muhasebenin Kavramları,
Muhasebe,

Yorumlar

Yorum Gönder