Yıllık İzin Süreleri

Yıllık İzin Süreleri
Yıllık İzin Süreleri


Yıllık İzin Süreleri

Yıllık İzin, çalışanların yıl boyunca çalışmalarına karşılık elde ettikleri bir izin hakkıdır.Yıllık izin kanunlarla korunan, işveren tarafından işçiye verilmesi zorunlu olan ve işçi tarafından bir başkasına devredilmesi ve vazgeçilmesi mümkün olmayan bir izin türüdür.

Yıllık İzin Süreleri 
1 yıldan 5 yıla kadar 14 gün,
5 yıldan 15 yıla kadar 20 gün,
15 yıldan daha fazla çalışma süresi olan işçilerin 26 gün izin hakkı vardır.

1 yıldan 10 yıla kadar 20 gün,
10 yıldan daha fazla çalışma süresi olan memurların 30 gün izin hakkı vardır.

Yıllık İzin Hakkı aynı işverene ait bir veya daha fazla iş yerinde deneme süresi dahil bir yılı dolduran işçiler yıllık izin kullanmaya hak kazanırlar.Bir yıldan daha kısa süre çalışan işçilerin yıllık izin kullanma hakkı yoktur.

Yıllık İzin Süresinin Bölünmesi yıllık izinin bir kısmı 10 günden az olmayacak şekilde kalan kısmı da farklı sürelere bölünerek işçi tarafından kullanılabilmektedir. Örneğin 14 gün izin hakkı olan bir işçi ilk 10 günlük izinini kullandıktan sonra kalan iznini istediği biçimde işyeri ile anlaşarak kullanabilmektedir.

Kullanılmayan Yıllık İzin Hakkının ücret olarak ödenmesi mümkün değildir ayrıca kullanılmayan izin süreleri iptal edilemez ,yıl içerisinde kullanılmayan izin süreleri daha sonraki yıl kullanılabilir. Yıllık izinin tamamını kullanmayan işçinin işten ayrıldığı anda kullanmadığı yıllık izin ücretinin ödenmesi gerekir.İstifa eden işçiye eğer yıllık izin hakkını kullanmamışsa işten ayrılırken yıllık izin ücretinin ödenmesi gerekir

Resmi tatiller ve hafta sonu tatilleri işçinin yıllık izin sürelerinin hesaplanmasında yıllık izin hesabına katılmaz.Cumartesi günleri özel sektörde iş günü sayıldığından yıllık izin süresinin hesaplanmasında izin süresine dahil edilir.


etiketler
Yıllık İzin Süreleri ,
Yıllık İzin Ücretleri,
Yıllık İzin ,

Yorumlar

Yorum Gönder