Muhasebenin Fonksiyonları Ve Bölümleri

Muhasebenin Fonksiyonları Ve Bölümleri
Muhasebenin Fonksiyonları Ve Bölümleri

Muhasebenin Fonksiyonları Ve Bölümleri

Muhasebe :İşletmenin varlık ve kaynakları üzerinde değişme neden olan ve  parayla ifade edilen işlemleri kaydetmek,sınıflandırmak,özetlemek ve raporlamak için kullanılan bir sistemidir.


Muhasebenin Fonksiyonları

Kaydetme Fonksiyonu: Mali işlemlerin belgelere dayanarak muhasebe sistemine kayıt edilmesidir.

Sınıflandırma Fonksiyonu: Muhasebede yevmiye defterine belirli kıstaslara göre kayıt edilmiş bilgilerin büyük defterlerde sınıflandırılması şeklinde yapılmaktadır.

Özetleme Fonksiyonu: Sınıflandırılan bilgilerin kontrolünü daha kolay yapmak için yapılmaktadır.

Raporlama Fonksiyonu: Yevmiye defterine kaydedilen, Defter-i Kebirde sınıflandırılan bilgilerin özetlenmesinden sonra son aşama olarak raporlama yapılmasıdır. Raporlama aşamasında muhasebe tabloları kullanılmaktadır.


Muhasebenin Bölümleri

Genel Muhasebe: Belgelere dayanarak kaydedilen bilgiler yardımıyla bulunan işletmenin varlıkları, kaynakları,borcu, alacağı, geliri, gideri, kârı ve zararı genel muhasebeyi oluşturur.

Yönetim Muhasebesi: Yöneticilere alacakları kararlarda ihtiyaç duydukları bilgi ve belgeleri edinmesini sağlayan işletmenin geleceği ile ilgili karar vermede yardımcı olan muhasebe bölümüdür.

Maliyet Muhasebesi: Üretim yapan işletmelerde üretilen mamülün ve yarı mamülün maliyetinin ayrıntılı olarak hesaplandığı muhasebe bölümüdür. 

Yorumlar

Yorum Gönder