İş göremezlik rapor ödeneği alma şartları


İş göremezlik rapor ödeneği alma şartları
İş göremezlik rapor ödeneği alma şartları 


İş göremezlik rapor ödeneği alma şartları 

Sağlık problemleri nedeniyle ya da doğum yapacak kadın çalışanlar iş göremezlik raporu alabilirler. Çalışanlar geçici olarak iş görmezlik raporu aldığında, Sosyal Güvenlik Kurumu rapor süresince rapor alan çalışana belirli bir tutarda ödeme yapar.
Sağlık problemleri nedeniyle çalışanın rapor parası alabilmesi için rapor aldığı tarihten önceki 1 yıl içerisinde en az 90 gün sigorta priminin yatmış olması gerekmektedir.

Kadın çalışanların doğum nedeniyle rapor parası alabilmesi için rapor aldığı tarihten önceki 1 yıl içerisinde en az 90 gün sigorta priminin yatmış olması gerekmektedir.
İş kazası geçiren çalışanlarda ise 90 gün sigorta prim ödeme şartı aranmamaktadır.


İş göremezlik rapor ödeneği kimler alamaz?
Devlet memurları iş göremezlik ödeneği alamazlar.

Bağkurlular iş göremezlik ödeneği alamazlar.
İsteğe bağlı sigortalılar iş göremezlik ödeneği alamazlar.

Sağlık problemleri nedeniyle rapor aldığı tarihten önceki 1 yıl içerisinde 90 gün sigorta primi olmayan çalışan iş göremezlik ödeneği alamaz.

Doğum nedeniyle rapor aldığı tarihten önceki 1 yıl içerisinde 90 gün sigorta primi olmayan  kadın çalışan iş göremezlik ödeneği alamaz.


İş göremezlik rapor ödeneği alabilmek için nereye başvurulur?
İş göremezlik ödeneği alabilmek için herhangi bir kuruma başvurmaya gerek yoktur,hastane raporu SGK işveren sistemine gönderir ve işveren onaylar.


İş göremezlik rapor ödeneği ne zaman ödenir?
İşveren tarafından SGK ya işçinin çalışamadığına dair bildirim yapılmasından sonra 10 - 15 gün içerisinde iş göremezlik ödeneği PTT ye gönderilir.
İş göremezlik ödeneğini alo 170 i arayarak, yada edevlet sitesi üzerinden ödeme gününü ve tutarını sorgulayabilirsiniz.


İş göremezlik rapor ödeneği ne kadardır?
İş göremezlik ödeneği olarak çalışanın brüt maaşının üçte ikisi kadar ödeme yapılır ayrıca ilk 2 günlük rapor için ödeme yapılmaz 2 günden sonrası için ödeme yapılır.



Yorumlar

Yorum Gönder